در زمینه فقه/ مناسک حج/ اعمال حج تمتع

سير اجمالي اعمال حج به اين صورت است که حج‌گزار بعد از اتمام عمرۀ تمتّع تا زماني که براي درک وقوف در عرفات وقت دارد، بايد در مکّه محرم شود و به سرزمين عرفات عزيمت نمايد و از ظهر تا غروب آفتاب روز عرفه(نهم ذي‌الحجّه) در عرفات وقوف نمايد. پس از آن بايد به مشعرالحرام برود و از طلوع فجر روز عيد قربان(دهم ذي‌الحجّه) تا طلوع آفتاب، در مشعرالحرام وقوف نمايد. بعد بايد به مني برود و هفت سنگ به جمرۀ عقبه پرتاب کند. سپس قرباني نمايد و بعد از قرباني حلق يا تقصير کند، يعني سر را بتراشد يا مقداري از موي سر يا صورت يا ناخن را کوتاه کند.

پس از آن بايد به مکّه برگردد و به نحوي که در اعمال عمره گذشت، طواف خانۀ خدا و نماز طواف و سعي بين صفا و مروه را به جا آورد ولي تقصير نکند و پس از سعي صفا و مروه، طواف نساء و نماز طواف نساء را به‌جا آورد.(انجام اعمال مکّه بعد از بيتوته در مني هم جايز است.)

سپس بايد به سرزمين مني باز گردد و شب‌هاي يازدهم و دوازدهم و احياناً شب سيزدهم ذي‌الحجّه را در مني بيتوته کند و روزهاي يازدهم و دوازدهم و احياناً روز سيزدهم به هر يک از جمره‌هاي سه گانه، هفت سنگ بزند. و پس از آن، اعمال حجّ تمتّع به پايان خواهد رسيد.